Emotie! Wat doet het en wat kun je ermee?

Wat een emotie is, kan op verschillende manieren uitgelegd worden. En ook al is dit niet gemakkelijk te beschrijven dan weet iedereen direct wat je bedoelt. Er gaat geen dag voorbij dat je geen emoties voelt. Ze kunnen je een goed gevoel geven, maar ook een minder fijn gevoel en je kunt er zelfs veel last van hebben en ook lichamelijke klachten van krijgen.

 

Onderzoekers hebben vastgesteld dat er 3 aspecten in een emotie te onderscheiden zijn:

  1. Evaluatie van de stimulus (cognitieve beoordeling)
  2. Respons (fysiologische opwinding, gezichtsuitdrukking)
  3. Subjectieve ervaring.

Dus een emotie is een reactie op een stimulus die bestaat uit een fysiologische opwinding en gaat gepaard met een evaluatie van de stimulus, een gezichtsuitdrukking en een subjectieve ervaring.

 

Emoties zijn de belangrijkste drijfveer voor ons gedrag en brengen mensen wel of niet in beweging. Ze spelen dus een belangrijke rol in onze motivatie. Een negatieve emotie werkt als een soort straf en verhindert ons om in actie te komen. Positieve gevoelens werken als bekrachtiger en zetten ons aan om in actie te komen en deze ook te herhalen omdat ze goed voor ons zijn.

Emoties vertellen ons bovendien wat we wel en niet leuk vinden.

Ook helpen emoties ons om met anderen te communiceren door verbale en non verbale communicatie. Denk maar eens aan iemand die verdrietig is. Wat zeg je dan, wat doe je dan en wat zie je dan?

 

Wist je dat een enkele emotie slechts 90 seconden duurt!!!!! Hoe kan het nu dat je lang last hebt van een emotie? Waarom ben je soms de hele dag boos en de ander keer slechts een half uurtje?

Dit is afhankelijk wat je zelf met die emotie doet. Emoties hebben invloed op onze gedachten maar onze onbewuste gedachten hebben ook invloed op onze emoties. Blijf je de hele tijd meer piekeren over die vervelende situatie? Blijf je maar denken aan die collega die jou zo boos maakt, terwijl hij al lang uit je blikveld verdwenen is?

 

En wat is nu de impact van emoties op onze eigen lichaam?

Positieve emoties geven ons een fijn gevoel, bv blij, vrolijk. Dit geeft een warm gevoel, gevoel van rust en ontspanning in ons lichaam. Maar langdurige blootstelling aan negatieve emoties kan lichamelijke klachten veroorzaken zoals: rugpijn, stijve nek, slapeloosheid, hoofdpijn, hoge bloeddruk, verandering in eetlust, extreme vermoeidheid, hartkloppingen, droge mond, kortademigheid, maagklachten, zweten en nog veel meer.

Daar wil je toch geen last van hebben?

 

Maar hoe breng je je eigen emoties nu in balans? Er zijn boeken over vol geschreven maar probeer onderstaande suggesties maar eens te overwegen.

  • Uit je gevoelens op een passende manier. Praten over de emotie ontspant en haalt de lading eraf.
  • Evenwicht in je leven maken. Denk eens na hoe je leven eruit ziet. Kijk eens kritisch! Heb je de juiste balans tussen werk en privé? Ben je naast vader of moeder ook nog voldoende partner/echtgenoot?
  • Ontwikkelen van mentale weerbaarheid. Als je mentaal veerkrachtiger bent dan zal minder je emotioneel raken en zorgt het ervoor dat je betere overwegingen kunt maken.
  • Elke dag een half uur bewegen is goed om de dagelijkse stress van je af te laten glijden. Bovendien maakt bewegen je ook nog mentaal weerbaarder.
  • Rust voor lichaam en geest. Ontspanning vormt een essentieel onderdeel van je leven. Niet alleen tijdens je slaap maar ook overdag. Denk aan NLP-technieken, ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen enz.

 

Met NLP coaching kun je leren om je eigen emoties in balans te krijgen en tot je beste vriend te maken.

 

Geschreven door Petra Jacobs