Coronatijd

Corona en overgewicht

In de media komen de laatste dagen vele berichten dat overgewicht een verhoogde kans geeft op het ontstaan van ernstige klachten wanneer iemand besmet raakt van het coronavirus. Intersivisten bevestigden deze berichten in verschillende televisieprogramma’s. Wat blijkt nu de reden te zijn dat zwaarlijvige mensen eerder ernstige klachten krijgen?

In een kleine wetenschappelijke studie uit Wuhan werd gekeken welke mensen die overleden, bijkomende gezondheidsproblemen hadden. Waar in het begin van de pandemie werd gezegd dat mensen met COPD een groot risico hadden, blijkt nu uit cijfers dat COPD pas op de 7e plek staat risicogroep. Uit de cijfers blijkt dat hoge bloeddruk op de eerste plek staat ( 73,8% ), gevolgd op gepaste afstand door Diabetes ( 34% ), hartproblemen ( 31 % ), chronisch nierfalen ( 20 % ), een actieve kanker in de laatste 5 jaar ( 19,5% ) en dan past op de 7e plek COPD (13,7% ).

Maar wat heeft nu overgewicht te maken met en verhoogde kans op ernstige problemen bij COVID-19 besmetting? Dit heeft te maken dat bij overgewicht sneller sprake kan zijn van een metabool syndroom. Een metabool syndroom is een verzameling van symptomen die een verhoogde risico geven op het ontstaan van hart- en vaatklachten, diabetes type 2 en beroerte.  Des te meer van deze aandoeningen je hebt, des te groter is de kans op ernstige klachten.

Er zijn nu veel Nederlanders die aan het afvallen zijn geslagen uit angst voor het bovenstaande. Echter wordt zeer vaak niet gekeken om op een duurzame manier af te vallen maar worden er sneller diëten gekozen. Voor een snel effect waarschijnlijk wel een oplossing maar voor de langere termijn is het aanpassen van de leefstijl de sleutel tot een blijvend succes. Ondanks dat het COVID-19 virus nog een tijd op de loer ligt, kies nu al voor een blijvende oplossing wanneer je gewicht wilt verliezen.

Blijf gezond!

Geschreven door Richard Kienhorst