Een gezondere leefstijl als medicijn voor chronische aandoeningen van later

Wanneer wij jong zijn denken we nog niet welke invloed onze leefstijl op dat moment heeft op onze latere gezondheid. We leven er lekker op los met alle geneugten die er zijn. Wat velen niet weten is dat al op jongere leeftijd de ongezonde keuzes in voeding, te weinig beweging en teveel stress de voedingsbodem wordt gelegd voor het ontwikkelen van chronische aandoeningen zoals Diabetes Mellitus type 2 ( suikerziekte ), hart- en vaatziekten ( arteriosclerose ), een verhoogd cholesterol of een te hoge bloeddruk.

Minimaal 9,9 miljoen mensen in Nederland hebben een chronische aandoening. Dat komt neer op 57% van de bevolking ( Bron: Volksgezondheid 2019 ). Een chronische aandoening ontstaat niet van de één op de andere dag. Veel directe oorzaken en risicofactoren voor chronische ziekten, zoals hoge bloeddruk, diabetes, verhoogd cholesterol en overgewicht worden veroorzaakt door leefstijlfactoren, zoals roken, ongezonde voeding, te weinig beweging of alcoholgebruik.

De afgelopen 50 jaar is consumptie van bewerkt voedsel met bewerkte koolhydraten sterk toegenomen en is het gebruik van verzadigd vet afgenomen. Door een verstoorde balans tussen honger en verzadiging en het alom beschikbare voedselaanbod worden steeds meer tussendoortjes gebruikt. De bloedsuiker-en insulinespiegel kunnen daardoor een groot deel van de dag verhoogd zijn, wat bijdraagt aan vetopslag en het ontstaan van insulineongevoeligheid. Deze insulineongevoeligheid is vaak jaren aanwezig voordat de vetophoping rondom de organen ontstaat, net als diabetes mellitus type 2.

Vervetting rondom de lever met een verhoogde cholesterolgehalte draagt bij aan arteriosclerose ( slagaderverkalking ). De behandeling bestaat voornamelijk uit gevarieerde voeding met natuurlijke vetten, eiwitten en slechts een beperkte hoeveelheid vezelrijke koolhydraten. Door maximaal 3 keer per dag te eten kan het lichaam overgaan op vetverbranding. Deze aanpassingen in de voeding biedt kansen voor voorkomen en behandeling van diabetes mellitus type 2 en vaatproblemen.