Stress! Goed of fout?
Met een beetje stress is niets mis, sterker nog: het maakt ons veerkrachtig en energiek.
Maar wat als je stress-systeem uit balans is?
Stress staat bij de meeste mensen gelijk aan jezelf voorbij rennen, geleefd worden en de druk niet aankunnen. Het wordt vaak als een verzamelnaam gezien voor alles wat misloopt. Maar is dat terecht?
Ja en nee! Te veel en te lang stress ervaren kan een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Denk bijvoorbeeld hoofdpijn, nek/rugpijn, slapeloosheid hoge bloeddruk enz. Tegelijkertijd is stress de motor van onze energievoorziening maar ook de extra power om prestaties te leveren. Elke dag non-stop en ongemerkt dus ook als we niet gestrest zijn. Door stress kun je je aanpassen en alle zeilen bijzetten als dat opeens nodig is. Dus stress is onmisbaar.
Maar wat gaat er nu mis als het stress –systeem uit balans raakt?
Stress is een natuurlijk, normaal en gezond waarschuwingssignaal.
Als het stress-systeem in opperste staat van paraatheid blijft hangen en je te weinig rust neemt dan kan je lichaam hinder gaan ondervinden. Je immuunsysteem gaat anders werken en je wordt gevoeliger voor ziektes. Chronisch verhoogde hartslag en bloeddruk kunnen schadelijk zijn voor je hart en bloedvaten. Bij een te hoog niveau van cortisol, het stofje dat het lichaam produceert bij stress, ontstaat toename van gewicht en is het funest voor een goede slaap. Ook krijg je door dit stofje meer trek in suiker en vet en zorgt het verhoogd cortisolgehalte dat het lichaam extra vet opslaat als reserve in plaats van het te gebruiken als energiebron.
We nemen vaak te weinig rust. Net als je hartslag heb je altijd een bepaalde spanning in je lijf. Wordt je actiever, dan nemen beiden toe. Maar….. met het brein dat altijd maar ‘aan’ staat, is de spanning steeds verhoogd. Je lichaam komt nu in de problemen omdat er teveel grondstoffen worden verbruikt en er te weinig worden opgebouwd. Dit hebben we vaak niet in de gaten omdat we geen tijd hebben om überhaupt te voelen hoe het ervoor staat omdat we maar blijven doorgaan.
Hoe weet je nu of je stress-systeem over zijn toeren is?
Ben je te weinig hersteld van de dag of dagen ervoor dan voel je je ’s morgens bij het opstaan nog moe en heb je minder zin in de dingen die je normaal leuk vindt. Op het werk presteer je minder omdat je je niet meer zo goed kunt concentreren. Je hebt een korter lontje.
Als dit regelmatig voorkomt, zorg dan dat je voldoende slaap krijgt zodat het lichaam het achterstallig onderhoud inhaalt en herstelwerkzaamheden kan uitvoeren.
Maar kijk zeker ook of je je dagelijkse patronen en je gedrag kunt veranderen zodat je de stress de baas kunt worden. Hierbij kun je bijvoorbeeld geholpen worden door een (leefstijl)coach.
‘Stress is not what happens to us. It’s our response to what happens, and response is something we can choose’.
Geschreven door Petra Jacobs.